Monday, November 24, 2008

Taman Cabaran Putrajaya

Here am I smiling, on one of the high berms around Taman Cabaran, Putrajaya soon to be Bike Park. Click to see a wider version.



Skate/BMX Park



Ringkasan Trail

1. Singletrack, Berm (termasuk hampir @ sama setinggi aku), swithcback (climb/descent), bump, jump, double (jump berkembar) - trail yg berjaya membuat aku sibuk = aku suka, trail ini memang CHAMPION!





2. High Intensity - lebih cepat memenatkan, perlu kepada fitness yg tinggi utk enjoy sepenuhnya kerana perlu 'sprint' di beberapa bahagian utk jump. Contoh pada photo paling atas, 2 berm berturut2 (ala wall ride) yg tinggi (kanan & kiri) dan perlu 'sprint' kemudiannya utk jump di hadapan.



3. Short steep climb + switchback. Banyak terdapat di sini, memerlukan rider utk position duduk betul2 dihujung saddle atau sedikit berdiri utk clear climb berkenaan.

4. Tight swithback descent beserta berm. SUPERB!!! Terdapat juga laluan downhill berserta beberapa double (jump berkembar) disusuli corner/berm berselang-seli.

5. Mungkin akan dikenakan bayaran pada masa akan datang. Tiada bantahan kerana soalnya, "Siapa yg akan sanggup maintain trail sebegini bagus secara PERCUMA? = NOBODY!!!



Above is a photo near the end of DH ‘fun’ trail. Short but very flowy, consisting of few doubles and berms.







Look at above photos and tell me how do you feel? I made a total of 3 rounds at this short loop alone, and the berm looks way higher than you think.

More photos from my digicam here : http://republicofpuchong.blogspot.com/2008/11/foto-minggu-ini-taman-cabaran-putrajaya.html
Or from Haitsan's digicam : http://haitsanspmholder.blogspot.com/2008/11/title-taman-cabaran-menuju-impian-ride.html

What euROPean people had to eat to maintain their body weight

After having such a wonderful ride, some of ROP members had decided to spend their time relaxing at Precint 9, Putrajaya. There is a food court offering all kind of foods and drinks, from Pasembor to Briyani Kambing.

8 comments:

rudy said...

adoii aiii aku terlepas lagikss ride yang best! sungguh ces!

Haitsan said...

mamat baju oren tu tgh dok pekiaq.. nak turun lubuk kawah ke.. nak repeat Tmn Cabaran? huhuu...

aznul said...

mamat baju oren tu bukan pikiaq apa2 pon... dia memang selalu layan perasaan mcm tu... kat FRIM pon sama gak... heheheheee...

rudy said...

betull tuuu asik2 layan blues woagahahah
marilewh gi lubuk kawah.. layan blues kat situ pulak

Taufik said...

emm...sorry, nak tanya, kat mana taman cabaran putrajaya?

Riza said...

Don, check out my post here: http://fakawitribe.com/home/index.php?option=com_fireboard&Itemid=29&func=view&catid=4&id=7733#7721

Park to belum dibuka secara rasmi, so take care sikit bila pakai. Naknak ada problem nanti.

Alimuddin Shahid said...

Taufik - Precint 20/5

But as Riza had said, belum dibuka secara rasmi. So, ride carefully. Be gentle on braking especially rear. Too much of it will definitely damage the trails, some part of it is still to soft to be ridden - you may skip the 1st technical switchback section - It is not meant for beginners. As of the skate park, it's look almost finish but not the building. Already there are lotsa kampung boy coming around with their BMX.

Personally I don't encourage people to come, not at this time...

nurul ashikin said...

saya baru pegi taman cabaran pagi tadi.. hehe