Friday, November 28, 2008

4th Hardtail Within 4 Years

Here’s my 4th hardtail within my short 4 years stint in mountain biking!


Read more...

Wednesday, November 26, 2008

Photoshop Magic?

There were times when you’re out riding. You ask your friend to capture the ‘scariest’ moment of your action. Ok, no problem he said. But, what happen if he screwed up? Well, sad things do happen sometimes, and I had lost half of my head at least twice!

Up here dude!!!



Before & after : Click Here!



Before & after : Click Here!

Anyway, I was lucky most of the time because my photographer always take another photo of the background. Here is when Photoshop come into play… plus some of my secret magic tricks.


Read more...

Tuesday, November 25, 2008

Sunline Lock-On Grips

This grip is sponsored by a friend of mine, Miharo as an exchange for a pair of WTB Moto Raptor tires I gave him. He’s very happy with his new 2.4 tires, so do I with my new bling bling.



For RM60 (not my money), this whitey offers a very good grip with or without glove. Though not recommended, the rubber is soft and very comfortable to be ridden without glove.
Read more...

Monday, November 24, 2008

Meet Diddie Schneider

I met Diddie Schneider (in green), Putrajaya's Bike Park designer with his co Patrick (if I'm not mistaken) while riding the park this morning. He arrived from Germany last night. According to him, all trails system will be completed within a week or so (that's what I heard). Followed by the development of the pump track, which will be located somewhere near the entrance of the tarmac climb to the trailhead. I also met Zure, from what I heard he is one of the consultants for that project.



Diddie also responsible for building the Bike Park in Shah Alam.
More about Diddie Schneider:
http://www.bikefacilities.de/
http://www.bikepark.net/diddie/index.html
Read more...

Karrimor (UK) Scorch Super Wick 15 06'

I found this while walking around The Curve yesterday. Sold without bladder but came complete with helmet strap + knee/shin and elbow guard strap if I really wanna go extreme, and it only cost me RM107.10. How much a Camelbak will cost you?


Read more...

Taman Cabaran Putrajaya

Here am I smiling, on one of the high berms around Taman Cabaran, Putrajaya soon to be Bike Park. Click to see a wider version.



Skate/BMX Park



Ringkasan Trail

1. Singletrack, Berm (termasuk hampir @ sama setinggi aku), swithcback (climb/descent), bump, jump, double (jump berkembar) - trail yg berjaya membuat aku sibuk = aku suka, trail ini memang CHAMPION!





2. High Intensity - lebih cepat memenatkan, perlu kepada fitness yg tinggi utk enjoy sepenuhnya kerana perlu 'sprint' di beberapa bahagian utk jump. Contoh pada photo paling atas, 2 berm berturut2 (ala wall ride) yg tinggi (kanan & kiri) dan perlu 'sprint' kemudiannya utk jump di hadapan.



3. Short steep climb + switchback. Banyak terdapat di sini, memerlukan rider utk position duduk betul2 dihujung saddle atau sedikit berdiri utk clear climb berkenaan.

4. Tight swithback descent beserta berm. SUPERB!!! Terdapat juga laluan downhill berserta beberapa double (jump berkembar) disusuli corner/berm berselang-seli.

5. Mungkin akan dikenakan bayaran pada masa akan datang. Tiada bantahan kerana soalnya, "Siapa yg akan sanggup maintain trail sebegini bagus secara PERCUMA? = NOBODY!!!



Above is a photo near the end of DH ‘fun’ trail. Short but very flowy, consisting of few doubles and berms.







Look at above photos and tell me how do you feel? I made a total of 3 rounds at this short loop alone, and the berm looks way higher than you think.

More photos from my digicam here : http://republicofpuchong.blogspot.com/2008/11/foto-minggu-ini-taman-cabaran-putrajaya.html
Or from Haitsan's digicam : http://haitsanspmholder.blogspot.com/2008/11/title-taman-cabaran-menuju-impian-ride.html

What euROPean people had to eat to maintain their body weight

After having such a wonderful ride, some of ROP members had decided to spend their time relaxing at Precint 9, Putrajaya. There is a food court offering all kind of foods and drinks, from Pasembor to Briyani Kambing.


Read more...

Thursday, November 13, 2008

Obama & Mountain Bike

Obama juga kayuh mountain bike, bukan Bush saja. Tapi TREK Obama jauh lebih murah berbanding Bush!



President-Elect Obama and Biking
Read more...

Wednesday, November 12, 2008

Yukon, Judy & Me




Read more...

Monday, November 10, 2008

Cross Country Taman Mas - Banting

Tak tahu pun Klang begitu hampir, hanya 18km dari trailhead. Hari ini (09/11/08) sejumlah 14 rider turun padang ke Taman Mas Puchong/Sepang. Pada mula diingat sebagai Pulau Meranti, walhal dua kedudukan bertentangan.



Majoriti laluan adalah kebun kelapa sawit dengan sebahagian descent yg agak bumpy, pun begitu tidak punya climb yg panjang. Guide - Micheal explain yg laluan akan merintasi 2 perkampungan orang asli.



Walau sekadar sawit, penat juga jika ride non-stop. Bagusnya kerana rimbunan daun sawit sedikit menyejukkan cuaca yg terang panas. Climb? Hanya satu yg steep tetapi pendek, cukup pendek. Selainnya hanya kadar naik turun yg minima. Dengan kata lain, trail ini juga sesuai utk beginner yg mahu menjinakkan diri menternak mountain bike.





Lepas satu perkampungan orang asli, akan menyusul satu lagi perkampungan, laluan satu pusingan sebelum berpatah balik.







Huh! sampai Banting?

Sungguh tidak sangka sebenarnya, laluan akan merentas jauh ke tempat orang. Terdapat papan tanda jelas yg kami berada di perkampungan orang asli, bukan di Puchong tapi sudah menyeberang ke Banting. Dan papan tanda itu menjadi mangsa keghairahan mountain biker bergambar, tak sangka sampai ke Banting.



Dari situ semua loop satu round kampung sebelum berpatah balik & keluar melalui laluan masuk tadi. Walau cross country, tidak semsti mudah. Hakikatnya 3 rider telah berhenti sekerat jalan sebelum berpatah balik.

Total Riding Time : 1.45.53
Distance : 27.03km
Average Speed : 15.3km/h
Maximum Speed : 33.0km/h
Calorie Burned : 293.9 (tak cukup utk menguruskan badan sebab lepas ride makan byk pula di Mamak)


Download Slide Images : http://www.slide.com/s/WFSKBEg4yT-H3ulGmjsfLLvmyUREsv0T?dir=-1

Read more...

Thursday, November 6, 2008

Pesan George Bush Untuk Mountain Biker

Inilah wajah mountain biker paling dibenci & terkejam di dunia. Memalukan kerana punya specis mountain biker macam ini. Sempena persaraan yg bakal menyusul, beliau mungkin akan menghabiskan masa bermountain bike ke seluruh dunia selain Iraq, Iran, Afghanistan & Palestin. Berikut adalah pesan beliau kepada mountain biker di Malaysia.



Aku kalau jumpa mangkuk ini kayuh basikal, wajib kugilis perutnya dengan Kenda!

Original Story : http://www.daylife.com/photo/0dE64FY6ydeC8


Read more...

Wednesday, November 5, 2008

Gegar Lutut di FRIM

FRIM 02 November 2008 - 20 orang rider telah membuang masa di FRIM. Satu kejayaan tercipta kerana berjaya mengurangkan masa kayuh & melebihkan rehat sambil menghisap rokok menanti rakan2 regroup.







Ride dipenuhi dgn photographer (paparazi @ papa jahat?) & aku kantoi lebih gelak dari kayuh!



Akhir2 ini malas sudah utk menembak photo, sudah tersiar segala hasil rakaman lensaku di blog ini pun. Aku menantikan aksi2 ride yg lebih 'fantastic' selain memegang hendal bar sambil tersengih seperti ride sambil tangan memegang wheelset atau cassette, maka aku sanggup utk menembak photo & menghabiskan Kodak cap Fuji yg sudah diconvert ke SD card.

Trail Gegar Lutut

Minggu sebelumnya aku ter'spot' 2 jogger keluar dari satu laluan kiri pada penghujung Rover Trail. Itu pertama kali kulihat pengguna melaluinya. Akhirnya, minggu ini semua telah masuk haluan kiri didahului Atuk yg berkebetulan telah pernah menjelajahi. Tapi ada 2-3 rider laju tak ingat org yg tak merasa sebab terlajak keluar Rover laju sangat! (itulah, kan dah kena tunggu... ha ha ha).



Ini bukan trail utk semua orang, tapi satu yg aku suka. Teknikal yg buat aku sibuk & bukan hi speed (kelajuan boleh membunuh - amaran oleh Kementerian Pengangkutan). Roots & drop berselang-seli. Braking & handling cukup kritikal. Drop hampir setiap satu akar yg melintang sedalam 1/2 - 1 kaki. Cukup utk 'endo' jika salah kedudukan badan. Mungkin pada yg empunya fullface, boleh guna trail ini utk uji kekuatan helmet bila jatuh tersembam. Rider hardtail perlu kerja lebih, sedang rear travel aku pun sudah habis dimakan. Tinggal lagi fork hanya run 120mm dari full 160mm.

Ending cukup menyayat kerana perlu dukung basikal sambil pegang tali menuruni bukit. Seperkara, trail ini sebenarnya dilarang mountain biker melaluinya. Mujur tiada kelibat 'jaga', maka dapat mengakhiri tanpa gangguan.





Hampir pukul 12 tengahari baru climb Steroid Hill. Begitulah slow & lamanya lepak. Tidak jadi hal pun sebab semuanya kaki lepak. Habis ride lepak lagi minum 2-3 gelas sampai pakcik kedai melayu itu pun pening nak hulur gelas.





Betul2 lepak hingga berakhir hampir pukul 2 petang. Kayuh sekadar 1 jam setengah & tamat pukul 1.30??? Lepak = 3 jam??? Gelaklah, jangan tak gelak.

Total Riding Time : 1.35.02
Distance : 16.83
Averange Speed : 10.6
Maximum Speed : 44.0

Sebahagian gambar adalah dari 2 site berikut:
http://biawaktasik.multiply.com/photos/album/232/ride_frim_kepong
http://projectrudy.net/blog/?p=753
Read more...