Tuesday, July 15, 2008

Taman Rimba Komanwel

Aku mengunjungi tempat ini bersama famili sabtu lepas (12/07/08). Website: http://www.cfpresort.com/intro.htm. Tujuan utama utk survey lokasi & kegiatan/trail mountain bike.


Laluan berkuda di tepian tasik sebelum resort & cafe


Kilasan ikan2 di tasik. Terdapat canopy-walk & kawasan camping berhampiran

Mountain Bike Trails

Dapat bertanya direct dgn operation officer, "Trail satu jam naik & satu jam turun lebih kurang". Laluan majoriti 4x4/doubletrack dgn jarak sekitar 15km pergi & balik. Tidak perlu menetap utk ride & boleh berehat sambil minum di kafe yg disediakan. Aktiviti2 lain adalah camping, canopy walk, berkuda, jungle trekking dll. Aiseh... lupa nak shoot trailhead & jalan keluar, so boleh lihat contoh laluan di http://farm1.static.flickr.com/105/273087359_0123af37e1_o.jpg (credit to Joe Adnan : http://joeadnan.blogspot.com/2008/07/geekview-of-mountain-bike-photography.html)


Kuda disediakan

Hutan Lipur Kanching

Utk relak2 lepas ride boleh mandi/picnic di Hutan Lipur Kanching yg terletak begitu hampir. Boleh juga buat hiking. Aku ter'spot' satu laluan, tak sure sama ada dibenar berbasikal atau tidak. Merujuk pada peta disediakan, ianya adalah laluan pejalan kaki.


Boleh relak sini lepas ride atau lepak2 hujung minggu


Boleh mountain biking kat sini tak???

3 comments:

Joe said...

Re Kanching: "Better to ask forgiveness than permission". Or, "belum cuba belum tahu"!

Re Commonwealth Forest Park: Mengikut peta yang saya ada, ada kemungkinan yang denai CFP bersambung dengan Hutan Lipur Bukit Lagong, di sebelah selatan.

Alimuddin 'Don' Shahid said...

Yup.. betul, base pada explanation officer tu, memang boleh sampai Lagong

Jom Travel said...

menarik travel adventure tuan. saya baru menulis blog travel dari glasgow. sila tunjuk ajar