Friday, July 25, 2008

Sharper Digital Image

Kesemua photo2 dalam blog ini dishoot menggunakan Digital Camera. Mula2 menggunakan Fujifilm Finepix (http://www.flickr.com/cameras/fujifilm/finepix_a340/)sebelum) sebelumbertukar ke Fujifilm V10 (http://www.flickr.com/cameras/fujifilm/finepix_v10/). Untuk aksi2 lepak semasa ride sememangnya tidak jadi masalah. Cuma utk hi speed action atau drop/jump, sebahagian kita termasuk aku sendiri kadang2 akan mendapat image yg blur.

So, utk occasion yg berkaitan ada 2 teknik yg selalu aku guna (please, aku bukan pro photographer). At least boleh dapat image yg lebih sharp & clear. Pertama utk sample gambar drop di bawah, ini di ambil menggunakan teknik pre-focus. Cukup basic. Cari objek terdekat di mana rider akan lalu & click pre-focus (biasa separuh dari tekanan penuh button shutter). By the time rider sampai, terus full click. Utk image di bawah, mangsa pre-focus adalah bahagian hujung ramp tersebut.

Freeride di RRI

Satu lagi yg biasa aku apply ialah follow pergerakkan rider. Benda ini boleh dibuat dengan atau tanpa pre-focus. Tanpa pre-focus, cameraman perlu faham jarak masa shutter tu tertutup sebelum sampai ke target position (calculation kena tepat, kalau tak boleh ter'miss'). Maknanya klik lebih awal & follow rider tu ke target position. Contoh di bawah ini, aku pre-focus pada bump tempat lompat sebelum follow rider tu sedikit ke depan. So, dapat capture masa rider tengah on air dgn latar yg kabur/bergerak.

Freeride jump at Kiara

Satu lagi sample, pre-focus pada ramp then follow rider.

Freeride drop at RRI

Satu lagi, boleh buat tanpa (utk area terang) atau dgn flash. Tanpa flash biasanya lebih natural.

2 comments:

Canopus said...

Salam..Not bad..bukan senang nak capture imej camtu..

Don memang susah nak capture moving objek ni esp pakai compact digital. Teknik ni di panggil panning (seingat aku) n used continuous shot. Selalunyer kena set high shuttle speed n app or ISO kita tinggikan sikit. (depend on camera)

Paling baik Digital SLR tapi compact tu pun kita boleh manipulate untuk dapatkan hasil yang boleh dikatakan oklah...it's depend to our creativity.

Anonymous said...

Guna DSLR boleh buat panning shot yang cantik. Mcam u kata, background blur dan mcm bergerak tetapi objek clear.

- andi