Monday, July 7, 2008

Kiara's DH Race Track #3

Walaupun aku bukan downhiller, tapi punya minat utk ride trail DH. So, bila Mike sms kata nak test, aku terus on (cancel FRIM). Hari yg sama juga bertindih dgn satu MTB clinic yg Riza join (nampaklah diorang train cornering).


Cepat Bro, Mike dah tunggu kat atas hehehe


Gua ada class la hari ni

Trail ke3 secara keseluruhan lebih bumpy (I may be wrong) compare dgn yg pertama. Terdapat beberapa pedaling section & steep technical section. Aku ride tanpa merendahkan saddle (XC style), cuma fork open ke maximum 160mm travel. Flow cantik, cuma bila ini first time lalu & aku tak sure mana corner, braking point etc. Dalam banyak masa aku tak dapat atau termiss braking jadi terpaksa langgar semua bump/akar/ruts yg ada & berharap agar aku tak crash. Dapat merasa kekurangan at least 1" rear travel, thanks to my clipless pedal, kalau tak mungkin aku dah terlambung2.


Test saddle ni... make sure kena ada padding daaa...

Terdapat at least 2 part yg buat aku agak terkejut. Pertama satu section di mana terdapat 2 lorong. Kanan terdapat satu ramp kayu yg tidak terlalu besar manakala kiri laluan agak membelok. Dgn pace yg ada (takdelah selaju racer, jauhhhh...) aku tak sempat nak brek (nanti endo pulak) atau cilok ke kiri dan terpaksa langgar ramp tersebut, lucky... aku tak crash.

Kedua, terdapat satu seksyen off-chamber dipenuhi akar2 pokok. Aku ada terbaca mengenainya tapi tak sure lokasi benda ni. By the time aku sampai, terkejut punya pasal aku terbrek agak kuat. So, bila roll byk momentum yg dah hilang, jadi menggigil habislah satu badan (kaki pun dah terkeluar sebelah, balancing act). Part ni aku tak sure bila kena hujan macam mana, maybe kena tolak kot.

Toward the end, aku keluar ke carnival & skip gap jump. Dirt drop? Leave it to the expert. I don't think my body can handle that. Aduh... letih tapak kaki aku. At least kena tambah lagi 1" rear travel utk lebih comfort.


Bike baru member! Pakai ni baru kaki tak sakit

0 comments: