Monday, June 23, 2008

Taman Botani & Putrajaya Wetlands

Sabtu (21/06/08), paginya spent sepenuh masa dgn famili meneroka 2 taman rekreasi di Putrajaya. Selain utk masa kualiti bersama famili, adalah utk meninjau kegiatan berbasikal yg terdapat di kawasan terbabit.

Taman Botani

Botani - tempat berkumpul beratus specis tumbuhan berhampiran sebuat tasik. Berkebetulan terdapat acara Formula Future. Terdapat sebuah restoren seafood terkenal berhampiran tasik. Cycling? Ok, kena sewa basikal majoriti 'Lerun' termasuk Tandem & baby carrier. So, sesuai utk berkayuh bersama famili mengelilingi laluan khusus utk pejalan kaki & basikal.


Kawasan tasik berhampiran restoren seafood

Wetlands Water Park

Park berhampiran pusat kayak. Sewaan kayak atau bot berkeluarga disediakan dgn fees yg berpatutan. Tempat khusus untuk pemancing juga disediakan. Untuk kayuhan offroad, trail landai berbatu kerikil dibina khas mengelilingi tasik & paya. Inilah trail yang aku lalu keesokkannya ketika berkayuh bersama rakan2 ROP. Berjarak kira2/hampir 20km keseluruhannya, dilengkapi dengan pondok rehat termasuk pusat barbeque ber'token' (1 token mewakili 14 minit operasi).


View dari jeti pemancing


View berhampiran pusat sewaan kayak & bot


Salah satu dari specis tumbuhan persekitaran tasik

2 comments:

AO said...

Alamak don... Mengujakan la tempat ni... Kat sini pon ada tasik lebih kurang macam ni la jugak... Tapi malangnya takble berkayuh kat lauan pejalan kaki... Tapi aku gasak gak bila takde orang... hehehehe... Sempoi ni kalau bawak family...

Alimuddin 'Don' Shahid said...

Carilah trail lagi byk buat mapping, next time boleh ride sekali... aku suka trail yg mula2 ride dulu + singletrack tu