Wednesday, June 25, 2008

Pagi di Putrajaya Wetlands

Minat untuk mencuba terdorong selepas melihat blog http://ahwbiking.blogspot.com/. Dari original plan bersama seorang rakan bertukar ke seramai 9 orang majoriti dari Puchong. Trail adalah, "Flat je, takde kondominium!", mengelilingi tasik & paya yg luas.


Flamingo yg bukan 'hotel' di permulaan trail


Time tunnel, under the bridge

Climb?

Oh my! Trail memang betul2 flat double track. Lucky, ada juga short climb menghala ke tapak pembinaan berhampiran IOI resort. Terpaku menunggu di puncak, seorang Bangla bersama sebilah pisau, "Potong sayur kot?". Itu juga satu2nya descent yg ada, kembali semula ke trail utama.


Ada climb ke tak ni?


After few kilometers, "Mana climb ni?"


Horehhh... ada gak descent, sikit2 jadilah!

Pondok Pohon Bambu

Laluan well maintained. Bersih & ada kemudahan tong sampah. Perjalanan bersambung & melintasi satu kawasan agak rendah digenangi air.


Banjir crossing


Hello... sapa yg tak basah kasut?

Di pertengahan jarak perjalanan terdapat pondok berhampiran rumpunan pohon2 buluh pancing. Ada short climb merintasi laluan pejalan kaki & bersambung di satu taman berhampiran.


Merenung persekitaran yg menghijau


Di bawah rumpun bambu

Barbeque Ber'token'

Laluan terus bersambung ke Wetlands bersebelahan & berakhir di pondok berhampiran perumahan mewah. Wah! "Ada water cooler free! Barbeque set pun ada". " Aiks! Pakai Token?". Yup, barbeque set operated dgn memasukkan token (boleh didapati di pejabat... oppss! kat seberang tasik, jauh wei!!!). Utk kembali ke parking, kami perlu melalui laluan basikal 'utama' menyeberangi jambatan & kembali ke waterpark.


Hampir ke penamat!


Fuyoh!! Barbeque pun pakai token?

Overall, trail ini sesuai utk ride sekadar riadah aerobic yg simple, hirup 'fresh air' sambil borak2 dgn member pesaing.

Total Distance : 16.82km
Riding Time : 1.19.10 hour
Average Speed : 12.7km/h
Maximum Speed : 35.0km/h

2 comments:

heero yui said...

bro...
trek kat sini ada marking ker tak ingat nak try la saja saja makan angin

Alimuddin 'Don' Shahid said...

marking takde bro, tapi trail ni ikut je terus doubletrack tu kat tepi tasik & paya... kira agak senang jugalah