Monday, May 26, 2008

Bash Taman Tasik Semenyih

"I'm taking short!". Hopefully boleh keluar sekitar 11 pagi. Aikss!... apasal sampai 17.95km??? Short ke long? "Kira medium la Bro!".

Location : Taman Tasik Semenyih
Date : 25th May 2008



Dah ramai... registered no 33 hari ni

So macam hash2 yg lain, pagi sebelum jam 9 sampai di parking, register dan siap apa yg patut. Ramai member yg join jauh dan dekat. This time aku ikut short & plan utk habiskan awal since jaraknya sekadar 12km. 9.40 pagi ON! ON!


Ready to roll!


Briefing... sejurus sebelum ber'tolak'

Mari Ber'tolak'

Ok, permulaan agak melenggang, tapi once masuk trail kebun getah, semua dah start tolak even laluan tu rideable. Nevermind, climb macam biasa tapi kena stop juga bila dah tersangkut di tengah2 kelompok yg tolak.


Macam relaks je kali ni!


Masuk trail pun, masih lagi relaks


Hahaha... akhirnya, start tolak


Tolak lagi la, bila yg depan dah tolak

Terdapat 1 lagi climb yg cukup steep menghala ke err... "Arah mana ni?". Satu kelompok naik & satu kelompok turun & berjumpa di tempat yg sama. "Where's the paper?". "ON! ON!" rupa-rupanya bersambung di bawah kebun getah. Ok, tolak turun, ride, climb & stuck lagi sekali.


Buat penat je wa climb, boleh pusing kat sini je!


Amacam? menyesal tak climb tadi?

"ON! ON!" ohh.. kena tolak turun pulak? Sedang elok tolak turun (licin beb!), bertembung pula dgn kumpulan yg ikut shortcut yg lebih mudah, hampeh!


Hei! Where are we?


ON! ON! Down here dudes!

One 'Killer Climb'

Bermula dari saat tolak tadi, aku ride dlm group 4-6 org. Koon (pernah ride sekali di Bukit Cermin), Riza (buyer fork), Mie (sidekick hehehe) & termasuk 2 lagi baru kenal, satu uncle dari Kuantan (byk story pasal Trail Bukit Pelindung) & seorg lagi yg baru first time join hash. So, relaks a bit la, borak2... climb, then stop tunggu yg lain, sampailah habis. Well, tak semudah tu nak habiskan.

Selepas masuk ke dedicated scenic loop, kayuh on flat beberapa km, jumpa anjing yg sibuk nak gigit org, last2 sampai ke satu check point. ON! ON! kena sambung ke laluan mendaki.


Scenic... sebelum ugutan gigitan anjing @$%^#%#!!

Climb dan rehat ramai di pertengahan sebelum menyambung semula. Last2 sampailah di laluan yg tu dia, sayup mata memandang. Laluan naik yg tiada satu rider pun yg berjaya climb, at least sampai pertengahan baru boleh ride. Total jarak climb lebih 1km atau hampir 2m, tak sure.


Wa surrender... lu org boleh climb, you all climb la!


Koon menolak, Riza terdampar kat tepi

Descending, 200m above sea level?

Ada naik bermakna ada turun. Selepas perit dgn climb sebelumnya, tup2 ada laluan menurun yg agak panjang lebih kurang 2km. Laluan agak lebar, tapi aku notice terdapat byk bump utk laluan air bagi mengurangkan hakisan. And the same bump of course, boleh layan jump (hit some & miss some). Satu perkara yg aku rasa pelik, once sampai ke bawah telinga terasa berdengung. Am I going too fast or bunyi angin? "Tu tadi turun dari atas 200m dari paras laut Bro!". "Ooo". Boleh tahan, kena pertimbang utk order GPS.

Short ke Long???


Weee... rasa2 dah nak sampai penghujung ni!


A long way home...

Mengikut reading pada cyclo computer, cuma tinggal 3-4km utk tamat. Tapi pusing punya pusing tak habis2. Keluar tarmac, then offroad balik, climb lagi, tersalah trail (dead end?) pun tak habis2. "Bro, betul ke jalan ni?". Akhirnya nampak juga sign 'HOME', ahhh... lega. Straight ke check out & tengok cyclo computer. "Eh, apsal 17.95km???. "Aku punya 18km lebih bro!". "Bukan ke short 12km je?". "Kira medium la ni hahaha!". Mana datang lagi 5-6km ni, rasanya kami follow paper mark yg betul. Nevermindlah!

0 comments: