Monday, August 20, 2007

Scott Scale 40

Basikal ni aku built from scratch dgn parts kebanyakannya 2nd hand. Masa ni gian nak layan HT yg ringan2 macam nak racing. Inilah satu2nya basikal yg aku pasang satu2. Frame Aluminum ni utk complete bike harga sekitar 4k, tapi bila pasang barang 2nd hand boleh dapat separuh dari harga asal.



Tapi jodoh aku dgn bike ni tak lama. Lepas siap pasang 2-3 bulan selepas tu aku jual balik. Pening kepala jugak ada bike byk2, tak tahu nak ride mana satu. Baik aku layan 1 cukup, duit pun jimat. Lagipun aku bukan nak race kat mana2 pun.



Scott Scale 40 Parts

Frame sizes : M (New unused 05' model) Beli dgn orang, dia tak pakai lagi.
Frame tubing : Scott Scale Alloy 7005 DB hydrafrom monocoque tubes. HT BOX chainstay bridge
Fork : Used RockShox Duke SL 03' 80mm - Light 1.4kg XC fork. Air & rebound adjustable. Serap small bump dgn baik. Cukup lembut.
Headset : Aheadset
Crankset : Used 06' Shimano XT 44/32/22T - Very firm pedalling feel. Light, bagus utk XC & AM
Pedals : Used Shimano SPD - Non mudshed model. Senang clip in & out, tapi akan bermasalah jika ride masa tanah basah/berlumpur
Chain : Shimano Deore XT
Cassette : Used Shimano (11-34t, 9speed) - Ambil dari stock Kona DAWG
F/D : Used Shimano Deore XT
R/D : Used Shimano Deore - Ambil dari stock Kona DAWG
Shifters : Shimano Deore - Ambil dari stock Kona DAWG
Handlebar : Used Easton Monkey Lite XC - So far the best carbon riserbar. Ringan & kuat. Potong ke 25" utk lebih XC feel - personally aku prefer wider bar utk best technical handling
Stem : Used Thomson Elite 50mm - Masa built bike ni aku ada injured bahagian blkg, so ambik stem pendek utk riding position yg lebih relax, 50mm bagus utk technical handling, utk lebih sesuai dgn XC terutama masa climb biasa aku guna 90-100mm.
Brakes : UsedAvid Single Digit 7 - SUPERB!!! the best V-brakes yg pernah aku pakai dgn harga baru yg agak murah, tapi performance lebih baik dari beberapa model V-brakes yg lebih mahal di pasaran. Utk lebih review
www.mtbr.com
Tires : Used Kenda Nevegal Stick-E 1.95 - Simply the best. Climb dgn cukup bagus. Good grip. Lebih baik berbanding Panaracer Fire XC Pro. Cuma rubber stick-e cepat wear bila byk onroad.
Rims : Used alloy rims - Ambil dari stock Giant Yukon. Cukup light utk XC riding.
Saddle : Velo Pronto SL Z2 - Light 188g. Cukup selesa walaupun nipis.
Seatpost : Used Thomson Elite 31.6 Silver

2 comments:

thekhairul said...

im a scale 40 user.....100 percent agree with you.......perfect xc bike and xc racing bike......

Anonymous said...

Dari Indonesia,

Bisa dapat dimana frame original itu di beli. Di Malaysia ada ? bisa kasih kabar ke saya bongky@gmail.com

Thanks
Edy